Kończy Ci się OC w kwietniu? Sprawdź, jak je kupić online
Koronawirus skłania wszystkich do pozostania w domu. Nadal jednak istnieje obowiązek zachowania ciągłości OC. Jak kupić ubezpieczenie samochodu online?
2020-04-02, 10:45

Epidemia koronawirusa odcisnęła już piętno, większe lub mniejsze, na życiu każdego z nas. Wszyscy eksperci powtarzają, że w trakcie epidemii najlepiej pozostać w domu. Jak w tych warunkach ubezpieczyć samochód, aby zachować ciągłość polisy i nie narazić się na karę za brak OC? Jeśli OC kończy Ci się w kwietniu, sprawdź, jak najszybciej wykupisz ubezpieczenie online.

Jak kupić ubezpieczenie OC przez Internet?

Już od kilku lat ubezpieczyciele w Polsce coraz śmielej stawiają na sprzedaż online ubezpieczeń komunikacyjnych. Dynamicznie rozwijają się także internetowe porównywarki ubezpieczeń pozwalające sprawdzić cenę OC i AC w wielu towarzystwach naraz. Dzięki temu polski kierowca ma obecnie dostęp do wielu opcji, jeśli chce kupić ubezpieczenie bez wychodzenia z domu.

Jeśli chcesz kupić ubezpieczenie OC i AC online, możesz:

• skorzystać z kalkulatora ubezpieczeń na stronie konkretnego towarzystwa,
  • policzyć składkę OC w porównywarce ubezpieczeń takiej jak Ubea.pl.

Wybierając ten drugi wariant, zaoszczędzisz znacząco czas, ponieważ jeden kalkulator da Ci dostęp do wielu ofert.

Ubezpieczenie OC w porównywarce ubezpieczeń

Jak wygląda proces zakupu OC i AC przez Internet w porównywarce ubezpieczeń? Musisz tylko wykonać trzy kroki:

1. Wypełnij kalkulator ubezpieczeń.
2. Z wyliczonych ofert ubezpieczenia wybierz propozycję najkorzystniejszą dla Ciebie.
3. Wybierz sposób zakupu, który Ci najbardziej odpowiada.

Porównywarka ubezpieczeń Ubea.pl udostępnia kierowcom dwa sposoby wypełnienia kalkulatora ubezpieczeń - podkreśla Paweł Kuczyński, prezes Ubea.pl - Właściciel auta może zeskanować telefonem kod Aztec znajdujący się w dowodzie rejestracyjnym lub ręcznie wypełnić kalkulator. Niezależnie od wybranej opcji porównywarka zaprezentuje oferty OC i AC wielu ubezpieczycieli.

Czy można wypełnić kalkulator OC / AC przez telefon?

Niektórzy klienci wolą przed zakupem ubezpieczenia porozmawiać z kimś i skonsultować swój wybór. Takie osoby także mogą skorzystać z porównywarki ubezpieczeń. Wypełniając kalkulator, w dowolnej chwili można bowiem napisać na czacie lub zadzwonić i porozmawiać z konsultantem.

Porównywarki udostępniają także różne sposoby sfinalizowania zawarcia umowy ubezpieczenia OC.

OC można zakupić całkowicie samodzielnie, lecz istnieje także możliwość skontaktowania się telefonicznie z doradcą, który przeprowadzi klienta przez cały proces sprzedaży - tłumaczy Paweł Kuczyński. - Dzięki temu także starsze osoby, które obawiają się nieco nowoczesnych technologii, mogą zakupić OC bez wychodzenia z domu.